Läs mer om Sofia Dejke

ORÄDD ATT PROVA NYA SAKER OCH MED EN INSTÄLLNING SOM SÄGER - HUR SVÅRT KAN DET VARA?

När jag ser tillbaka förstår jag att allt har en mening. Mitt första arbete i kassan på en mataffär, stressigt och enformigt, men med ständig kontakt med kunder blev det roligt. Resan med studier i Frankrike. Enkelt kontorsabete vidare till mer avancerat kontorsabete. Ansvarsfyllda uppdrag att arrangera konferenser och resor åt stora grupper. Marknadsföring och annonsering, hemsidor och kundinformation. Hyresjuridik och avtal.

På det privata planet växte en känsla av otillräcklighet, med tre barn, pendling till arbete, träning och stressen över att inte hinna med allt. Yogan som kom in i mitt som ett verktyg, ledde vidare till yogalärarutbildning och sedan en egen yogastudio. Där kunde jag andas.

Jag drev Studio Karma i Norrtälje i drygt fyra fantastiskt år. Centralt placerad med två yogasalar, behandlingsrum och en yogabutik med sånt som jag själv tycker om, som yogamattor, lotuslyktor och olika te-sorter. Jag ledde själv många av klasserna, både de mer fysiskt krävande och de riktigt lugna och stillsamma. Jag ledde också kurser i till exempel gravidyoga, golfyoga och nybörjaryoga.

I många år har jag brunnit lite extra för kombinationen vandring och yoga. Jag började med yogavandringar i liten skala och fortsatte med dem i Studio Karmas regi. Vandringarna går oftast längs Roslagsleden och jag gillar att göra det där lilla extra. På en vandring kan det hända att jag tidigt på morgonen gett mig ut i skogen och placerat en fikakorg någonstans där vi ska passera senare, eller lagt ut yogamattor på en vacker plats för yoga. Jag går alltid alla sträckor i förväg så att jag känner var det skulle sitta fint med en kopp kaffe!

De senaste åren har jag gjort yogavandringar i Indien också i ett roligt samarbete med Britta Algulin på IntoIndia. De är verkligen något extra.

Jag har också ett sidospår i att sälja inspelade yogaklasser, andningsövningar och liknande i Studio Karma Akademi. Det fungerar som en prenumeration där du blir medlem och får tillgång till alla klasser. Det är något som jag tror på och som jag kommer att utveckla mer med tiden. Det är riktigt roligt, och jag som tycker om teknik och krångliga system kan riktigt nörda in mig i detta.

Sofia betyder vishet, och med åren har jag blivit visare och tryggare i att förmedla mina tankar och reflektioner. Jag berättar gärna historier från verkligheten och kopplar ihop dem med yogans uråldriga filosofi under mina yogaklasser. Kom och yoga med mig!

//Sofia Dejke

Ps. Jag har en hund också. Och två katter. Och en man. Och tre barn och fyra barnbarn.